De route start in Loppersum waar in in 2012 een aardbeving van 3.6 op de schaal van Richter plaats vond, het was deze aardbeving die het kabinet er toe aanzette om de gevolgen van de aardbevingen te onderzoeken. Via een viertal gaswin-locaties en een seismologisch meetpunt fietst men richting Kolham, dit is het verst gelegen punt van de route en het is ongeveer hier dat in 1959 het eerste aardgas werd ontdekt. Wanneer je bij het viaduct omhoog loopt kan je op de middenberm van de A7 het monument van Marc Ruygrok ter ere van 50 jaar gaswinning zien liggen dat in 2009 werd geplaatst.
Na Kolham gaat de route via Froombosch, Slochteren, Schildwolde en het Schildmeer richting Appingedam en van daaruit terug naar Loppersum. Dit deel voert langs een drietal gaswin-locaties en een NAM boorpunt (een prachtig stukje asfalt met gaskraan en een evacuatie verzamelpunt midden tussen de weilanden).
Hoewel Loppersum het startpunt van de route is staat het je natuurlijk vrij in te haken waar je wilt. Mocht je geen eigen fiets mee kunnen nemen dan kun je er een huren bij Bennie’s Fietsenhandel aan de Stedumerweg 22 in Loppersum (twintig minuten lopen vanaf het treinstation).
Hieronder de aardgas gerelateerde locaties ingetekend op de kaart en kort toegelicht:
1, Gaswin-locatie Ten Post: Wanneer je vanuit Loppersum via Winneweer richting de Medenweg fietst let dan op. Volgens de kaartnavigatie ligt de gaswinning aan de openbare weg, ter plekke lijkt er sprake van (in ieder geval een deel) eigen weg/terrein. Fiets een stukje om zoals aangegeven op bovenstaande plaatje.
2, Gaswin-locatie Eemskanaal Zuidzijde: Een kwartiertje fietsen vanaf de Medenweg. Mooi detail op de Woldjerweg, de lokale versie van de beroemde Cadillac Ranch in Amarillo, Texas.
3, Seismisch station Woudbloem: Deze is wat lastiger te vinden, hiervoor moet je vlak voor je de Goldbergweg gaat verlaten een doodlopende weg nemen naar links, het weiland in. Na zo’n honderd meter zie je aan je rechterkant een kastje met een metalen plaat ervoor liggen in het landschap. Op satellietbeelden is het niet veel meer dan een dode pixel, in het echt een boorgat met vier sensoren tot een diepte van 197 meter meldt de seismologiekaart van het KNMI.
Eenmaal terug op de Goldbergweg fiets je een stukje verder en neem je halverwege de bocht het fietspad naar links.
4, Natuurgebied Kolham Westerpolder: Vanuit de toren zie je onder andere productielocatie Froombosch (verderop in de route fiets je er vlak langs). Op 25 februari 2016 vond er bij Froombosch een aardbeving met een kracht van 2.4 op de schaal van Richter plaats.
5, Gaswin-locatie Kolham: Wanneer je over de Hoofdweg Kolham binnen rijdt zie je aan de linkerkant een productielocatie. Wil je die van dichterbij bekijken dan fiets je een blokje om maar je kunt ook verder gaan met de route.
6, Meubelhallen Kolham: Dit is het verst gelegen punt van de route en het is ongeveer hier dat in 1959 het eerste aardgas werd ontdekt. Wanneer je aan de linkerkant van het viaduct via de dijk omhoog loopt kan je op de middenberm van de A7 het monument van Marc Ruygrok ter ere van 50 jaar gaswinning zien liggen dat in 2009 werd geplaatst. Op de nabij gelegen carpoolplaats staat een bord met een korte tekst over de gaswinning in de provincie.
7, Langewijk Froombosch: Het rijtje bomen is een poging de installatie op te laten gaan in het landschap. Sla vooral even af naar links, het complex is een stuk stuk groter dan het vanaf de weg lijkt.
8, Groenedijk Froombosch: Dit is de plek die je eerder vanuit de uitkijktoren bij Kolham Westerpolder zag.
Wanneer je een klein stukje door fietst vind je op de hoek van de Groenedijk en de Boerweg en mooie picknickplaats. Fiets vervolgens de Boerweg af en sla aan het eind linksaf Slochteren in. In Slochteren zelf wonderlijk genoeg geen gaswin-locaties maar bezienswaardigheden als het Politiepettenmuseum (op afspraak geopend) en Landgoed Fraeylemaborg (van dinsdag t/m zondag geopend).
Vanuit Slochteren fiets je over de Hoofdweg via Schildwolde naar Hellum, let onderweg vooral ook op de schitterende herenboerderijen. Zodra je Hellum binnen fietst neem dan de eerste afslag links de Heerenhuisweg op.
9, Heerenhuisweg Hellum: Eenmaal op de Heerenhuisweg neem je na een paar honderd meter de eerste afslag links. Tussen de weilanden vind je aan het eind van de weg een wonderschoon stukje asfalt met gaskraan en een evacuatie verzamelpunt. Op 30 september 2015 kwam Hellum nog in het nieuws vanwege een aardbeving van 3.1. op de schaal van Richter.
Fiets vervolgens rechtsom het Schildmeer richting Appingedam.
10, Schildweg Appingedam: In het buitengebied van Appingedam staat de laatste gas gerelateerde plek van deze tocht.
Steek het Eemskanaal over en rij via Appingedam, eventueel met een blokje om langs de hangende keukens, terug richting startpunt Loppersum.